A więc jak w temacie - Jak otrzymać mieszkanie od miasta?
Obecnie siedzę w Szczecinie i wraz z luba podjęliśmy decyzję że nic nas tu nie trzyma na tyle by nie przeprowadzić się w moje rodzinne strony. Niestety zbyt późno by załapać się na rozdanie mieszkań w Amicusie (gdzie zresztą i tak na jedno mieszkanie wypadają 3 osoby z czego mogę się o własną nerkę założyć że kilka dostana osoby które na celu i tak mają szybki remont i wynajęcie tego komuś - standard).
Z realnych opcji pozostało więc wynajem albo staranie się o mieszkanie z miasta. Jednak jak wiadomo słubiczanie cenią się jakbyśmy mieszkali niczym w centrum warszawy a chodniki były ze złota
(taka mała dygresja). Więc korci mnie opcja mieszkań z miasta, jednak nie mam jak w tygodniu sie wyrwać i przyjechać na parę dni żeby łazić po urzędach i wkurzać się że nikt nie potrafi udzielić sensownej odpowiedzi, strony urzędów są dla mnie kompletnie nie przejrzyste więc kieruje pytanie do forumowiczów!
A nawet kilku pytań: Jaka jest droga formalna, gdzie i jakie wnioski składać, komu kopa zasadzić na przyspieszenie sprawy? Jakie są realne szanse otrzymania jakiegoś lokalu i czas oczekiwania? I jak wygląda sprawa w wypadku mieszkań do remontu lub zadłużonych? W dyskusji mile widziany każdy kto jest wstanie niewieści sensowna i rzeczowa informacje.