Chcesz otworzyć restaurację? Zaplanuj poszczególne pomieszczenia, ich rozmieszczenie, jak i wyposażenie. O czym powinieneś pamiętać, aby restauracja mogła prawidłowo działać, a klienci chcieli do niej wracać? Podpowiemy, na co zwrócić uwagę.
Serce restauracji – kuchnia
Żeby restauracja mogła dobrze funkcjonować i przyciągała klientów, musisz zadbać o jakość serwowanych dań. Jednak nie wystarczy, że zatrudnisz świetnego kucharza, musisz jeszcze zadbać o odpowiednio przygotowane miejsce pracy dla niego. To jakie sprzęty pojawią się w kuchni, będzie zależało od tego, jakie dania chcesz serwować.
Możesz potrzebować pieca do pizzy, kuchenki z dużą ilością palników, jak i grilla. Warto również zadbać o odpowiednią wielkość blatów roboczych oraz chłodziarki, w których będziesz przechowywał produkty. Poza sprzętami w kuchni przyda się również folia aluminiowa gruba, która w zależności od zastosowanej podczas zawijania strony, będzie utrzymywała temperaturę posiłku, albo ją obniżała. Możesz ją również wykorzystać podczas przygotowywania dania, aby przyspieszyć proces pieczenia.
Warto również zadbać o akcesoria, które pomogą w przyrządzaniu poszczególnych dań. Planujesz serwować dania mięsne? Zainwestuj w maszynę do mielenia mięsa, jak i krajalnice do wędlin. Pomyśl również, czy nie zainwestować w blendery, miksery, jak i szatkownice do warzyw. Planujesz samodzielnie wypiekać chleb albo mięso? Wykorzystaj do tego foremki aluminiowe, które sprawdzą się również przy przechowywaniu, jak i mrożeniu produktów.
Zadbaj o wystrój sali konsumpcyjnej
Wyposażenie kuchni jest ważne, ponieważ to w niej przygotowywane są dania, które mają zachwycić klientów, jednak żeby w ogóle zechcieli oni skorzystać z Twojej oferty, musi ich przyciągnąć sala konsumpcyjna. Dlatego zadbaj, aby zawsze była czysta i elegancko udekorowana.
Dopilnuj, aby pojawiające się na stole talerzyki i szklanki były nie tylko czyste, ale również pozbawione odprysków i pęknięć. Dobrym rozwiązaniem będzie też serwetka kieszonka na sztućce, która jest prosta, a jednocześnie elegancka. Co więcej, ułatwia estetyczne ułożenie sztućców i pozwala zaoszczędzić czas podczas nakrywania stołu.
Wnętrze porządkowe i socjalne
Planując otwarcie restauracji, nie możesz zapomnieć o przygotowaniu również innych pomieszczeń. Zarówno tych, z których będą korzystali klienci, jak toalety, ale również tych, z których będą korzystali wyłącznie pracownicy. Ci ostatni muszą mieć przygotowane pomieszczenie socjalne, w którym będą mogli się przebrać, zostawić swoje osobiste rzeczy, jak i złapać chwilę oddechu, gdy w restauracji będzie mniejszy ruch.
Musisz również pamiętać o przygotowaniu pomieszczenia porządkowego, w którym znajdzie się zmywarka z funkcją wyparzania, stół ze zlewem, jak i pojemniki na resztki. Odpowiednie zagospodarowanie tego miejsca ułatwi utrzymanie restauracji w czystości, a jednocześnie pozwoli na szybkie mycie naczyń, zwłaszcza w porze największego ruchu, gdy sprawne dostarczanie czystej zastawy, będzie niezwykle ważne.
[artykuł sponsorowany]